Psychotherapie

Voor wie?

In mijn praktijk worden zowel basis- als specialistische behandelingen aangeboden voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar.


Je kunt onder meer met de volgende klachten bij mij terecht:

  • Trauma's en verwerkingsproblemen na ingrijpende gebeurtenissen, PTSS
  • Emotieregulatie problemen
  • Persoonlijkheidsproblematiek
  • Angstklachten, bijvoorbeeld sociale angst
  • Depressie
  • Zelfbeeldproblematiek
  • Zingeving en existienstiele problematiek
  • Rouwproblematiek, verlies
  • Werk gerelateerde problematiek zoals burn-out of overspannenheid
  • Levensfaseproblematiek
  • Problemen rond zwangerschap, bevalling en ouderschap


Doorgaans behandel ik in de specialistische GGZ en betreft het een langer durende behandeling. Daarbij kan het doel zijn om klachten te verminderen, maar ook om het soms complexe leven te leren hanteren en er beter richting aan te geven. Vaak zie ik mensen die al herhaaldelijk zijn vastgelopen in hun leven, soms door patronen die ze hebben opgebouwd. Hierdoor kun je problemen ervaren op belangrijke levensgebieden, zoals relaties of werk.


Ik behandel geen cliënten met (ernstige) verslavingsproblematiek, psychotische stoornissen, (ernstige) eetstoornissen, acute suïcidaliteit of actuele forensische problematiek.

Aanbod

Ik bied individuele therapie,  partnerrelatie therapie en supervisie aan. 

Daarnaast bied ik groepspsychotherapie aan voor jong-volwassenen. Deze groep geef ik samen met collega Sabine Haves, klinisch psycholoog, en vindt plaats op de Bijleveldsingel 32 op de maandagavond van 19.30 - 21.00 uur.


Ik maak gebruik van verschillende wetenschappelijk bewezen effectieve therapieën, afgestemd op wie ik voor me heb en wat er speelt. Soms kan een behandeling bestaan uit een combinatie van therapievormen. 


  • Psychodynamische psychotherapie: in deze inzichtgevende en persoonsgerichte behandeling staat centraal hoe iemand zich in de loop van het leven heeft ontwikkeld en hoe dat het huidige functioneren mede bepaalt. We proberen gevoelens, gedachten, verlangens, behoeftes en gedragingen in het hier en nu beter te begrijpen vanuit vroege ervaringen en omstandigheden. Wanneer iemand zich meer bewust is van de patronen die in de weg zitten, kan er vanuit meer vrijheid keuzes worden maken op verschillende levensgebieden. Zie voor meer informatie ook de factsheet van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP)

  • Schematherapie:  het uitgangspunt bij schemagerichte therapie is dat bepaalde (vroege) ervaringen in combinatie met iemands temperament hebben geleid tot bepaalde schema’s. Schema’s bepalen hoe je kijkt naar jezelf, naar anderen en naar de wereld om je heen. Van hieruit kun je je op een bepaalde manieren gedragen, voelen of denken (een modi). De therapie helpt je om oude schema's of 'scripts' te vervangen door gezondere gedachten en gedragingen. Je leert ook je emotionele behoeften beter te herkennen, te accepteren en eraan tegemoet te komen. Voor meer informatie bekijk dit filmpje.

  • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): EMDR is een effectieve behandeling voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat je terugkerende nare beelden hebt, nachtmerries of schrikachtig bent. EMDR maakt gebruik van geleide oogbewegingen om pijnlijke herinneringen te verwerken en te integreren. Zie voor meer informatie de website van de Vereniging EMDR Nederland en de door hen gepubliceerde folder voor cliënten.  


  • Relatietherapie: Emotionally Focused Therapy (EFT): EFT is een aanpak voor relatietherapie die zich focust op emotionele verbondenheid en hechting tussen partners. Het doel is om een veilige en ondersteunende band te creëren of te herstellen.

  • Groepspsychotherapie voor jongvolwassenen, Affect Fobie Therapy (AFT):  er wordt aandacht besteed aan innerlijke conflicten en onderdrukte gevoelens en emoties. Het doel van de behandeling is je bewuster te worden van de manieren die je hebt geleerd om moeilijke gevoelens uit de weg te gaan. In groepstherapie wordt de mogelijkheid geboden om met leeftijdsgenoten dingen te bespreken waar je tegen aan loopt. De werkwijze is erop gericht jou als jongvolwassene via een proces van zelfontdekking in interactie met leeftijdgenoten, te helpen je eigen persoonlijke mogelijkheden te ontdekken en je zelfvertrouwen te vergroten. Voor meer informatie over de groepstherapie download deze folder


Supervisie: voor collega's in opleiding tot GZ-psycholoog bied ik supervisie aan. In de supervisie staat de procesmatige kant centraal en zal er aandacht zijn voor de therapeutische relatie en overdrachtsverschijnselen. Uiteraard is er ook ruimte voor meer inhoudelijke vragen: wat is de focus van behandeling en welke passende interventies kunnen ingezet worden? Alvorens de supervisie start zal er telefonisch contact plaatsvinden om de verwachtingen over en weer te bespreken. Bij vragen, neem gerust contact op. 

Werkwijze

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier of telefonisch. Ik neem daarna zo spoedig mogelijk contact met je op voor een korte telefonische screening. Dit gesprek is bedoeld om in te schatten of behandeling in mijn praktijk passend is. Wanneer we beiden tot de conclusie komen dat je hier waarschijnlijk op je plek bent, dan zal er een intake worden ingepland.


Intakefase

De intakefase bestaat doorgaans uit enkele gesprekken. Hierbij maken we kennis met elkaar, volgt er uitleg over praktische zaken (vergoedingen, privacy) en staan we uitgebreid stil bij jouw klachten, achtergrond, levensloop en je hulpvraag. Tevens wordt er gebruik gemaakt van vragenlijsten om de klachten en persoonlijkheid beter in kaart te brengen. 


Belangrijk om mee te nemen naar de eerste afspraak:

  • verwijsbrief van de huisarts
  • Zorgverzekeringspas of polis
  • Een geldig identiteitsbewijs

De intakefase wordt afgerond met een adviesgesprek waarin we stil staan bij de (voorlopige) DSM-V diagnose en het behandelvoorstel. We stellen samen een behandelplan op met daarin jouw doelen en hoe we dit gaan vormgeven. 


Soms kan het zo zijn dat behandeling elders geïndiceerd is. In dat geval worden de mogelijkheden daarvoor besproken en denk ik graag met je mee voor een geschikte doorverwijzing. 


Behandeling

Behandelgesprekken vinden in het begin meestal wekelijks plaats en duren 45-60 minuten. Regelmatig evalueren we de behandeling en stellen we waar nodig de doelen bij.


Afsluiting
Het beëindigen van een behandeling gaat in samenspraak: we bespreken hoe we gaan afbouwen en wanneer we afsluiten. De huisarts wordt - met toestemming - op de hoogte gebracht van het verloop en beëindiging van de behandeling.